Innehåll
15 September - 2023

Search Intent: Vad är det och varför är det viktigt för din SEO?

Att förstå sökintentionen (search intent) är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med SEO. Det är en viktig del för din on-page SEO och ska alltid vara den högstra prioriteten när nya sidor skapas på webbplatsen. Man man vill ranka i sökmotorerna är det viktigt att förstå varför användare skriver specifika frågor i sökmotorer som t.ex. Google.

Varför söker de efter "bästa kattmaten" eller "hur man rengör ett kylskåp"? Vad letar de efter egentligen? Det är här som begreppet search intent, på svenska kallat sökintention, kommer in i bilden.

Vad är sökintention?

Sökintention är det underliggande motivet som driver en användare att skriva in en viss fråga i en sökmotor. Sökintetionen svarar på frågan: "Varför söker den här personen efter detta?" För att verkligen förstå sökavsikten måste vi fördjupa oss i sökarens tankesätt.

Tänk på ett scenario där någon skriver in frågan "bästa kattmaten" på Google. Vid första anblicken kan det verka som att de söker efter en specifik produkt eller en e-handel.

Men en djupare förståelse avslöjar att de förmodligen är i forskningsfasen. De vill ha information och rekommendationer innan de fattar ett köpbeslut. Med andra ord, deras avsikt är i första hand informaton, inte en transaktion.

Sökintentionens betydelsen inom SEO

Att förstå sökintention är inte bara ett fint begrepp; det är hörnstenen för SEO. Sökmotorer som Google vill tillhandahålla de mest relevanta resultaten för sina användare och gör därför stora ansträngningar i att tolka användarens intention bakom deras sökning.

Som företagare eller innehållsskapare (content creator) är ditt mål att anpassa ditt innehåll till sökintentionen hos din målgrupp. Denna anpassning kan ha direkta påverkan för din placering i sökmotorerna. Men vad är då de direkta fördelarna med att skapa innehåll som är anpassat efter intentionen?

 • Du kan skapa en effektivare innehållsstrategi genom att rikta in dig på nyckelord som överensstämmer med din målgrupps behov.
 • Att förstå dina användares behov gör att du kan skapa innehåll som verkligen matchar det användaren söker efter vilket ökar din auktoritet inom området.
 • När sökmotorer anser att ditt innehåll är värdefullt och relevant för den som söker efter information är de mer benägna att placera dina sidor högre i sökresultaten än konkurrenterna.
Tänk dig att du har en e-handel som säljer djurfoder, och du strävar efter att ranka för nyckelordet "bästa hundmat," som får ett betydande antal sökningar varje månad.

Även om det kan verka logiskt att optimera din produktsida för detta nyckelord, avslöjar en snabb titt på Googles sökresultat en annan bild av situationen. 

Google kategoriserar inte "bästa hundmat" som ett transaktionellt nyckelord; istället visas resultat fyllda med recensionsartiklar som listar de bästa hundfodermärkena. Följaktligen är det osannolikt att din produktsida rankas här.

De fyra typerna av sökintention

Sökintention kan delas in i fyra primära kategorier:

 • Navigational - Detta inträffar när användare vill hitta en specifik sida, såsom att söka efter "Reddit-inloggning" eller "Ubersuggest keyword research tool". Navigationsnyckelord är ofta varumärkta och är avgörande för att säkerställa att användare enkelt kan hitta till dina sidor.

 • Informational - När användare vill lära sig något eller samla information visar de en informations intention. Dessa är ofta formulerade som frågor och innehåller ord som "vad," "varför," "var," "hur" och "vem." Exempelvis är nyckelorden "vad är SEO" och "hur man rengör en diskmaskin" av typen informativ intention. Blogginlägg är en vanlig innehållstyp för nyckelord med informativ intention.

 • Commercial - Användare med kommersiell intention gör forskning innan de fattar ett köpbeslut. De är intresserade av produkter eller tjänster, men deras intention är inte rent transaktionell. Till exempel, "bästa vattenkokaren" och “iphone 14 recension" faller under denna kategori. Sökresultaten för kommersiella frågor inkluderar ofta webbplatser med oberoende produktrecensioner.

 • Transactional - När användare är redo att vidta en specifik åtgärd, som att göra ett köp, anmäla sig till en nyhetsbrev eller ladda ner programvara, gör de en transaktionell intention. Nyckelord som "Samsung max pris" och "köpa Asus Zenbook" är tecken på denna intention. Transaktionella nyckelord är ofta lukrativa för företag eftersom de representerar potentiella konverteringar.

  Fastställ sökintentionen

  Att identifiera sökintentionen är ett avgörande steg i att utforma en effektiv innehålls och sökmotoroptimeringsstrategi. I många fall kan du avgöra ett nyckelords intention baserat på själva nyckelordet. Till exempel, frågeord som “köp”, "vad," "varför" och "hur" signalerar oftast informativ intention. Men ibland är intentionen inte uppenbar.

  Lyckligtvis finns det verktyg som Semrush och Ubersuggest som automatiskt beräknar sökintentionen för nyckelord. Dessa verktyg beaktar de ord som ingår i nyckelfrasen och de SERP (Search Engine Results Page) som finns i sökresultaten. Du kan hitta metriken "Intention" i Semrush's Keyword Overview, vilket gör det möjligt att filtrera nyckelord efter intentionstyp.

  För att förbättra din förståelse av sökintention, granska alltid de faktiska SERP-resultaten för ditt nyckelord. Detta steg låter dig få insikter om intentionen bakom en fråga och identifiera möjligheter att skapa bättre innehåll som möter användarnas behov.

  Låt oss ta ett exempel: Om en användare söker efter "bästa telefon 2023" är intentionen tydligt kommersiell. Men för att ranka för detta nyckelord behöver vi fokusera på att skapa en sida med recensioner eller liknande.

  För att skapa en bra recensionssida behöver vi samtidigt tillhandahålla detaljerad produktinformation, tekniska specifikationer, prestandadata och till och med en videosammanfattning som effektivt tillgodoser sökarens informationsbehov.

  Sammanfattningsvis är förståelse och anpassning till sökintentionen en avgörande aspekt av SEO. Det ökar inte bara dina chanser att ranka högre på sökmotorresultatsidor utan säkerställer också att den trafik du lockar är relevant och engagerad för din webbplats.

  Genom att skapa innehåll som matchar användarens intention optimerar du inte bara för sökmotorer utan förbättrar även användarupplevelsen, vilket är det som sökmotorer i slutändan strävar efter att prioritera.