Innehåll
15 September - 2023

Hur fungerar strukturerad data och schema

Strukturerad data och schema har blivit viktiga verktyg när det kommer till on-page sökmotoroptimering. Dessa strategier kan avsevärt förbättra din webbplats prestanda och öka synlighet i sökresultaten.


Vad är strukturerad data och schema

Strukturerad data ger sökmotorer ett standardiserat format i HTML-koden för att förstå innehållet och sammanhanget på en webbsida.

Genom att integrera strukturerad data erbjuder du värdefulla information till sökmotorer, vilket gör det lättare för dem att indexera och visa ditt innehåll effektivt.

Det hjälper sökmotorer att förstå informationen på en sida och presentera den på ett mer organiserat och visuellt tilltalande sätt. Strukturerad data använder ett specifikt ordförråd som sökmotorer känner igen, vilket gör att de kan tolka innehållet korrekt.


Rollen av schema markup

Schema markup, ofta kallad schema, är en del av strukturerad data. Den använder en samling taggar eller mikrodata för att tillhandahålla information om innehållet på en webbsida.

Dessa taggar hjälper sökmotorer att förstå innebörden och sammanhanget, vilket kan visas i sökresultat som rich snippets eller featured snippets (aka position zero).


Vad är rich snippets

Idag kan sökresultaten innehålla rich snippets, som är förbättrade listor som ger användarna mer information innan de ens klickat på en länk.

Rich Snippets kan visa stjärnbetyg, prisinformation, evenemangsdatum och annan relevant data, beroende på innehållets karaktär.

Dessa utdrag ger en förhandsvisning av vad användare kan förvänta sig att hitta på en webbsida, vilket gör sökresultaten mer informativa och engagerande.


Kraften i strukturerad data

Strukturerad data erbjuder en mängd fördelar som avsevärt kan påverka dina SEO. Här är några av fördelarna med att använda strukturerad data:


Förbättrad synlighet

Strukturerad data hjälper sökmotorer att förstå ditt innehåll bättre, vilket kan leda till förbättrad synlighet i sökresultat. När sökmotorer har en tydlig förståelse av ditt innehåll är det mer sannolikt att de visar det för användarna.


Rich Snippets

Med strukturerad data kan du tillhandahålla ytterligare information om ditt innehåll, som kan visas som utökade utdrag i sökresultat. Rich Snippets inkluderar ofta stjärnbetyg, prisinformation, evenemangsdatum och mer, vilket gör ditt innehåll mer tilltalande och informativt.


Högre klickfrekvens

Rich snippets får inte bara dina uppgifter att sticka ut, utan lockar också till sig fler klick. Användare är mer benägna att klicka på sökresultat som ger omedelbara svar eller värdefull information. Strukturerad data kan därför leda till högre klickfrekvenser (CTR).


Typer av Schema Markup

Schema markup erbjuder ett brett utbud av taggar för olika branscher och innehållstyper. Här är några vanliga taggar:

 • Product schema
  Idealisk för en e-handel, produktschema märkning låter dig tillhandahålla detaljerad information om dina produkter, inklusive priser, tillgänglighet, recensioner och mer.
 • Local business schema
  Om du driver ett lokalt företag är företagsschemat avgörande. Det hjälper dig att tillhandahålla viktig information som din adress, telefonnummer, öppettider och kundrecensioner. Detta är viktigt för lokal SEO optimering .
 • Article schema
  Uppmärkning av artikelschema är idealiskt för bloggar och nyhetswebbplatser. Det låter dig tillhandahålla metadata som rubrik, författare, publiceringsdatum och artikeltext.
 • Review schema
  För webbplatser med recensioner, kan du använda recensionsscheman för att visa stjärnbetyg, namn och recensionssammanfattningar i sökresultaten.
 • Event schema
  Uppmärkning av evenemang är perfekt för marknadsföringen. Du kan inkludera detaljer som evenemangsdatum, arenor, biljettpriser och mer.


Implementering av strukturerad data och schema

Nu när vi har tittat på betydelsen av strukturerad data och schema, låt oss titta på hur man implementerar dem effektivt:

 • Identifiera relevant schema
  Bestäm vilka schematyper som passar ditt innehåll. Är du ett lokalt företag? Erbjuder du produkter eller tjänster? Att förstå innehållets karaktär är avgörande för att välja rätt schemauppmärkning.

 • Generera Schema Markup
  Du kan skapa schema markup med hjälp av olika onlineverktyg och generatorer. Se till att det genererade schemat är korrekt och specifikt för ditt innehåll.

 • Lägg till schema till din HTML-kod
  Infoga schema i HTML-koden på dina webbsidor. Var noggrann med korrekt placering för att säkerställa att sökmotorer kan tolka den korrekt.

 • Testa och validera
  Använd Googles testverktyg för strukturerad data för att validera ditt schema. Det här verktyget hjälper dig att identifiera och åtgärda eventuella fel eller problem.

 • Övervaka resultatet
  Håll ett öga på dina sökresultat efter att du har implementerat schema markup. Observera hur rich snippets och förbättrade SERP-funktioner påverkar din clickthrough rate(CTR) och övergripande SEO-prestanda.


Sökmotoroptimering utvecklas hela tiden

För att förbli konkurrenskraftig är det avgörande att anpassa sig till dessa förändringar. Medan traditionella SEO-metoder som att optimera sökord och bygga backlinks fortfarande är viktiga, har införandet av strukturerad data och schema lagt till ytterligare ett lager till din SEO-strategi.


SEO och sökord

I början av SEO var sökordsoptimering det primära fokuset. Webbansvariga strävade efter att infoga specifika sökord i sitt innehåll för att förbättra sin ranking i sökresultaten. 

Även om sökord fortfarande är avgörande har sökmotorerna blivit smartare. De prioriterar nu innehåll som ger verkligt värde för användarna.


Sammanfattning

Strukturerad data- och schema har revolutionerat SEO-världen och erbjuder webbplatser en kraftfull verktygsuppsättning för att förbättra deras synlighet och användarupplevelse.

Genom att förse sökmotorer med strukturerad data kan du öka din ranking, locka fler klick och i slutändan etablera din webbplats som en pålitlig informationskälla inom din nisch.

Medan traditionell SEO-taktik fortfarande är viktig, har strukturerad data- och schema blivit en väsentlig komponent i en vinnande SEO-strategi. Använd därför det här som ett naturligt verktyg i dina SEO-insatser. Det ökar din webbplats möjlighet att klättra i ranking, lockar mer trafik och ger en exceptionell användarupplevelse.