Innehåll
1 November - 2023

Vad är externa länkar och varför är det viktigt för SEO

Externa länkar spelar en väsentlig roll för off-page SEO och är en viktig del av det övergripande arbetet med sökmotoroptimeringen för en webbplats. Med en länkstrategi kan man öka sin auktoritet och ranking i sökresultaten. När man bygger relevanta och högkvalitativa länkar till sin webbplats kan man avsevärt förbättra sin synlighet både på sökmotorerna men också från andra delar av Internet.

Att skapa externa länkar innebär att få andra webbplatser att länka till ens egen, vilket kan uppnås genom gästbloggning, delning av innehåll och samarbete med influencers. 

När man bygger externa länkar är det viktigt att fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Länkar från trovärdiga och relevanta webbplatser påverkar sökmotorns rankning mer än massor av irrelevanta länkar. Att skapa meningsfullt innehåll som attraherar andra webbplatser att länka till är också avgörande. 

Dessa länkar bör vara organiska och inte köpta eller spam-länkar, eftersom sådana metoder strider mot Googles riktlinjer och kan få negativa konsekvenser för sökmotorrankningen. En annan viktig faktor vid skapandet av externa länkar är ankartexten, det vill säga den text som används för att beskriva själva länken. 

Det är föredraget att använda relevanta nyckelord i ankartexten, eftersom det hjälper till att signalera sökmotorerna vad målsidan handlar om och förbättrar länkens värde. Dock är det viktigt att variera ankartexten och undvika överoptimering.


Varför är externa länkar viktiga

Externa länkar spelar en betydande roll för off-page SEO arbetet på en webbplats. Dessa länkar fungerar som en utmärkt indikator för sökmotorerna om hur trovärdig och relevant en webbplats är. När man bygger externa länkar kan man öka sin webbplats auktoritet och rankning, vilket i sin tur driver mer organisk trafik och ökar synligheten online.

Det handlar om att bygga auktoritet och trovärdighet hos en webbplats via länkar från betrodda källor. En viktig del av off-page SEO är att skapa länkar från relevanta och pålitliga källor. Dessa länkar fungerar som röster som pekar till din webbplats och signalerar till sökmotorerna att din webbplats är relevant och betrodd inom sitt ämnesområde. 

Det är också viktigt att ha en varierande länkprofil med både naturliga (från andra webbplatser) och manuellt byggda länkar för att undvika misstanke om spam. Förutom externa länkar kan även sociala signaler påverka off-page SEO. Delningar, gillanden och kommentarer på sociala medier kan hjälpa till att öka din webbplats exponering och trovärdighet.

Förståelsen av de semantiska sambanden mellan webbsidor och deras externa länkar har lett till erkännandet av deras betydelse inom off-page SEO. När man skapar relevanta och kvalitativa externa länkar till ens webbplats signalerar man till sökmotorerna att ens innehåll är pålitligt och användbart för användarna. 

Detta gör att sökmotorer som Google är mer benägna att visa upp ens webbplats högt upp i sina resultat. Att bygga externa länkar ger också möjlighet till samarbete med andra betrodda webbsidor inom samma bransch eller nisch. 

Nätverkande och skapandet av relationer kan öppna upp för fler möjligheter att sprida sitt eget innehåll och få exponering genom dessa samarbetspartners. För en framgångsrik off-page SEO-strategi är det viktigt att välja rätt ankartext (texten som är klickbar) för externa länkar. 

Använd nyckelord i ankartexten så bidrar man till ytterligare styrka för relevant ämnesinnehåll och ökar sannolikheten för att webbplatsen rankas högre på sökmotorerna.


Tips!
För att bygga externa länkar bör man överväga att skapa inspirerande, delningsvärt innehåll eller bidra till branschrelaterade diskussionsforum eller sociala media-grupper. Detta kan generera naturliga externa länkar och stärka din webbplats auktoritet. Att ha en länkstrategi för webbplatsen är lika viktigt som övrigt seo arbete.


Hur bygger man externa länkar

Identifiera relevanta webbplatser för externa länkar och kontakta webbplatsägare för samarbete. Skapa högkvalitativa innehåll och guider. Optimera ditt innehåll för att attrahera naturliga bakåtlänkar. Delta i gästinlägg och bidra med kvalitetsinnehåll till andra webbplatser. Bygg relationer med influencers och industriledare. Använd sociala medier för att dela och generera länkar till ditt innehåll.


Identifiera relevanta webbplatser att få externa länkar från

När det gäller att hitta lämpliga webbplatser att få externa länkar från, finns det några effektiva strategier att använda. Studera och identifiera dessa webbplatser så kan du förbättra din off-page SEO och öka din rankning på sökmotorerna.

Här är 5 steg för att hjälpa dig att identifiera relevanta webbplatser:

Använda nyckelord
Undersök vilka nyckelord som är relevanta för ditt företag så kan du hitta webbplatser inom samma bransch eller nisch.
Analysera konkurrenternas backlinks
Ta reda på vilka webbplatser som länkar till dina konkurrenter. Dessa kan vara potentiella källor för externa länkar även för dig.
Använda bloggförteckningar
Många branscher har listor över bloggar där du kan hitta relevanta webbplatser inom din bransch eller nisch.
Bygga relationer
Nätverka med andra företagare och experter inom branschen kan ge dig insikt om vilka webbplatser som är värda att få externa länkar från.
Använda influencer-marknadsföring
Samarbeta med inflytelserika personer inom din bransch. Du kan inte bara få externa länkar från deras webbplatser, utan även dra nytta av deras stora följarskaror.

För att maximera effektiviteten i ditt sökande efter bra webbplatser att bygga exteran länkar från behöver du använda alla tillgängliga verktyg och resurser för att hitta de bästa alternativen. 

Var också beredd på att kontinuerligt uppdatera och revidera din lista med externa länkar för att hålla den aktuell och relevant. Investera tid och ansträngning i att utforska och identifiera relevanta webbplatser du kan få externa länkar från, så kan du stärka din närvaro online och öka din synlighet på sökmotorerna. 


Kontakta webbplatsägare och föreslå samarbete

Att samarbeta med andra webbplatser för att skapa externa länkar är ett effektivt sätt att förbättra din off-page SEO.

Här är 3 steg för att komma igång med ett samarbete:

Identifiera relevanta webbplatser
Hitta webbplatser inom din nisch som har hög auktoritet. Det kan vara bloggar, branschsidor eller nyhets webbplatser.
Kontakta webbplatsägaren
Skriv en personlig och professionell e-post till webbplatsägaren där du presenterar dig själv. Beskriv varför du anser att deras webbplats är relevant för ditt ämne och föreslå ett samarbete. Du kan t.ex. dela värdefullt innehåll eller du kan erbjuda dig att skriva en gästbloggartikel.
Följ upp och bygg relationer
Om du inte får svar efter att ha skickat din första e-post, följ upp efter några veckor. Var tålmodig och upprätthåll professionella relationer med de webbplatsägare som visar intresse för samarbete.

En viktig detalj att komma ihåg är att det kan vara mer framgångsrikt att kontakta mindre kända webbplatser, då det kan vara lättare att få svar och bygga relationer.


Fakta
Både SEMrush och Moz har genomfört undersökningar som visade att webbplatser som har flera externa länkar rankar högre på sökmotorresultat-sidan vilket visar på att det fortfarande är en viktig rankingfaktor för bland annat Google.


Skapa högkvalitativa innehåll

Att skapa högkvalitativa innehåll är en effektiv strategi för att bygga externa länkar för off-page SEO. När man erbjuder värdefullt innehåll kan man attrahera intresserade läsare och öka chansen att få externa länkar till sin webbplats.

  • Utför noggrann undersökning: Identifiera ämnen inom din bransch som intresserar din målgrupp och utforska vilken typ av information de söker efter.
  • Skapa omfattande och informativa stycken: Fördjupa dig i ämnet och se till att din guide eller pilar ger detaljerade svar på vanliga frågor eller problem inom branschen.
  • Använd visuella element såsom bilder eller infografik: Enkelt förståeliga diagram eller illustrativa bilder kan komplettera ditt textbaserade innehåll och göra det mer lockande för läsaren.
  • Implementera relevanta interna länkar: Inkludera strategiskt interna länkar till relevant innehåll på din egen webbplats, vilket ökar besökares sammanhangsförståelse samtidigt som det ökar din webbplats popularitet.
  • Sprid ditt innehåll via olika kanaler: Använd sociala medier, bloggar eller nyhets webbplatser för att dela och marknadsföra ditt innehåll, vilket kan öka chansen att det blir uppmärksammat av andra webbplatsägare eller branschexperter.
  • Följ upp och underhåll dina länkar: Övervaka dina externa länkar regelbundet för att säkerställa att de är relevanta och inte leder till skadliga webbplatser.

Det är viktigt att skapa unika guider och artiklar som fyller ett gap i informationen inom din bransch. Erbjud unika insikter eller en annorlunda synvinkel så kan du öka sannolikheten för att din guide blir delad och länkad till av andra webbplatsägare. 


Optimera innehållet för att locka naturliga bakåtlänkar

Att locka naturliga bakåtlänkar för skapat och optimerat innehåll är avgörande för off-page SEO. När man producerar värdefullt och relevant material kan man attrahera externa länkar från andra webbplatser. 

För att öka chanserna för att få naturliga bakåtlänkar är det viktigt att vara strategisk med innehållet och se till att det håller hög kvalitet och engagerar besökarna. När man fokuserar på kvalitet och användbart material kan man öka sannolikheten för att andra webbplatser vill länka till det. 

Var noga med att välja relevant information som är intressant och lättillgänglig för läsarna. När du skapar innehåll bör du även vara medveten om detaljer som inte täcks i tidigare stycken. 

Var innovativ i din approach, fokusera på att skapa unika och minnesvärda artiklar eller blogginlägg, helst med infografik eller videor som kan spridas viralt. 


Tips!
Använd influencer marketing eller samarbeta med branschexperter för att stödja ditt innehåll. Dessa personer har oftast en stor följarskara och kan generera mycket trafik och naturliga bakåtlänkar till ditt material.


Delta i gästinlägg och bidra med kvalitetsinnehåll

För att effektivt delta i gästinlägg och skapa externa länkar för off-page SEO, är det viktigt att engagera sig i gästinlägg och tillhandahålla högkvalitativt innehåll till andra webbplatser. 

Med ett sådant samarbete kan man nå en bredare publik och bygga pålitliga relationer med andra branschexperter. Detta ökar trovärdigheten och synligheten för ens eget varumärke och genererar mer trafik till den egna webbplatsen.

För att delta på ett effektivt sätt genom gästbloggande behöver du hitta relevanta webbplatser inom sin nisch och ta kontakt med webbplatsägarna på ett professionellt sätt.

Det är också viktigt att erbjuda unikt innehåll och inkludera relevanta interna och externa länkar. Dessutom kan man dra nytta av den befintliga SEO-styrkan hos redan etablerade webbplatser. När man deltar med gästinlägg är det viktigt att fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Man bör skapa relevant, informativt och välstrukturerat innehåll som engagerar läsarna. 

Gör man detta ökar chansen att ens bidrag accepteras av andra webbplatser och skapar därmed starkare externa länkar för off-page SEO. För att maximera fördelarna med att delta med gästinlägg bör man också lägga till interna länkar till relevanta sidor på webbplatsen man bloggar på. 

Detta ökar inte bara trafiken och exponeringen för den egna webbplatsen, utan hjälper även gäst webbplatsen att bygga en naturlig ankartext profil.


Bygg och utnyttja relationer med influencers

När du vill bygga externa länkar för off-page SEO kan det vara värdefullt att etablera relationer med influencers och bransch-personligheter. Gör man detta kan man dra nytta av deras auktoritet och dela kunskap för att få länkar till sin webbplats. 

Att skapa en sådan relation kan vara avgörande för att öka din synlighet och påverka andra inom branschen.


Research
Identifiera relevanta influencers och yrkesmän inom ditt område. Utför noggrann forskning.
Engagemang
Interagera med dem på sociala medieplattformar, dela deras innehåll, kommentera och visa intresse för deras arbete.
Personliga möten
Nätverka på branschmöten, seminarier eller event där du kan träffa influencers personligen och starta samtal.
Gästbloggning
Erbjud dig att skriva gästbloggar för influencers eller professionella webbplatser inom din nisch, vilket ger dig möjlighet till länkbygge.
Ömsesidig fördel
Var beredd att erbjuda något i utbyte, som värdefulla insikter, för att göra relationen ömsesidigt gynnsam.

Med det här tillvägagångsättet kan du bygga meningsfulla relationer med influencers och bransch-personligheter, vilket inte bara ökar dina möjligheter till länkbygge utan kan också leda till samarbeten och gemensamma framgångar inom din bransch.


Sociala medier som en länkgenerator

När du vill generera externa länkar för off-page SEO kan du dra nytta av att dela ditt innehåll på sociala medier. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att använda sociala plattformar som en kraftfull länkgenerator för att främja synlighet och öka trafik till din webbplats. 


Marknadsför ditt innehåll
Publicera regelbundet relevant och engagerande innehåll på sociala medieplattformar för att väcka intresse hos användare.
Skapa delningsbara inlägg
Utforma sammanfattningar, citat eller infografik som är lämpliga för delning och lockar uppmärksamhet.
Använd call-to-action
Aktivera följare att vidarebefordra eller dela ditt inlägg genom att inkludera tydliga uppmaningar till åtgärd i dina sociala medieinlägg.

När man utnyttjar fördelarna med sociala medier som en plattform för spridning så kan man bygga externa länkar på ett naturligt sätt. Via ett strategiskt tillvägagångssätt kan du skapa länkar och öka din synlighet utan att bryta mot Googles riktlinjer.

Ett unikt sätt att förbättra länkgenerering är att samarbeta med inflytelserika personer på sociala medier. Om man kan engagera folket bakom dessa konton kan man nå en bredare publik och samtidigt bygga trovärdiga och kvalitativa externa länkar.

Att dela innehåll på sociala medier och använda det som en länkgenerator kan vara ett effektivt sätt att främja din webbplats och locka trafik från relevanta källor. Maximera fördelarna med sociala medieplattformar så kan du stärka din närvaro online och generera värdefulla länkar till din webbplats.


Undvik att köpa länkar

För att vara effektiv inom off-page SEO bör du undvika att köpa eller skapa externa länkar. Istället bör du fokusera på legitima metoder för att bygga länkar som är relevanta och av hög kvalitet.

En stark grund för en framgångsrik länkstrategi får man genom att undvika köpta eller generering av skadliga länkar. Istället bör du fokusera på autentiska metoder för att skapa relevanta länkar till din webbplats. 

Bygg upp ditt varumärke och erbjud värdefullt innehåll på webbplatsen så kan du istället attrahera naturliga länkar från betrodda källor, vilket i sin tur hjälper till med din SEO. Det är viktigt att vara medveten om de risker som kommer med köpta länkar. Sökrobotar blir alltmer sofistikerade och kan upptäcka onaturliga länk-mönster, vilket kan leda till minskad synlighet.

Undviker du detta minskar du risken för negativa konsekvenser och ser till att din webbplats fortsätter att rankas högt i sökmotorernas resultatlistor.

Historiskt sett försökte man snabba upp webbplatsers rankning med att köpa länkar. Tyvärr ledde detta till det motsatta resultatet och man drabbades av ett straff från sökmotorerna. 


Analysera effektiviteten av externa länkar

För att bedöma prestandan av externa länkar för off-page SEO är det viktigt att analysera och övervaka deras effektivitet. 

En hjälpsam strategi är att skapa en tabell med relevant data för att skapa en visuell representation. Denna tabell kan innehålla information om länkkällor, antal klick, refererande domäner och rankning.

På så vis kan vi få en tydlig insikt om vilka externa länkar som ger bäst resultat. Dessa insikter kan sedan användas för att anpassa och förbättra SEO-strategin ytterligare.

Ett exempel för en tabell för uppföljning av av länk-källor:


Länk-källorAntal klickRefererande domänerRanking

Tips!
För att få effektiva resultat är det viktigt att regelbundet övervaka prestandan hos befintliga externa länkar och uppdatera eller ta bort dem vid behov. Kontinuerlig optimering och underhåll av externa länkar kommer att säkerställa en stark off-page SEO-strategi.

Sammanfattning

Ett viktigt resultat vi kan dra efter att ha behandlat hur man bygger externa länkar är att det är ett avgörande arbete för att öka sökmotorrankningen och webbplatsens trafik. 

Fokusera alltid på att skapa högkvalitativa och relevanta länkar så kan företag förbättra sin synlighet online och attrahera mer organisk trafik till sin webbplats och locka fler potentiella kunder.

Men arbetet med att bygga externa länkar kräver att man investera tid och resurser. Men det är tid och resurser som ger stor belöning för sidans ranking.

Genom att hitta webbplatser inom samma bransch kan företag hitta möjligheter till samarbete och utbyte av länkar. Detta kan bidra till ökad synlighet och trovärdighet för båda parter som är involverade.


Frågor och svar

Vad är externa länkar i off-page SEO?

Externa länkar i off-page SEO är hyperlänkar som leder från en annan webbplats till din egen webbplats. Dessa länkar används av sökmotorer för att bedöma din webbplatsens trovärdighet och popularitet.

Varför är externa länkar viktiga för off-page SEO?

Externa länkar är viktiga för off-page SEO eftersom de hjälper till att öka din webbplatsens auktoritet och rangordning i sökmotorernas resultat. Ju mer relevanta och kvalitativa externa länkar du har, desto bättre kommer din webbplats att rankas.


Hur kan jag bygga externa länkar för off-page SEO?

För att bygga externa länkar för off-page SEO kan du använda olika strategier som att skapa högkvalitativt och delnings-vänligt innehåll, delta i gästinlägg på andra webbplatser, skapa företagsprofiler på webbkataloger och använda sociala medier för att dela ditt innehåll.


Vilka faktorer bör jag överväga vid val av externa länkar?

Några viktiga faktorer att överväga vid valet av externa länkar inkluderar relevans till din webbplatsens innehåll, auktoritet och popularitet hos länkens källa, ankartexten som används i länken och antalet andra länkar på samma sida.


Finns det några risker med att bygga externa länkar för off-page SEO?

Ja, det finns vissa risker med att bygga externa länkar för off-page SEO. Om du använder oetiska metoder såsom köp av länkar eller överdriven användning av länkar av dålig kvalitet kan det straffa din webbplats och påverka din rankning negativt.


Hur kan jag mäta framgången av mina externa länkar?

Du kan mäta framgången av dina externa länkar genom att använda webbanalysverktyg för att övervaka din webbplats-trafik, konverteringar och rankningsförbättringar. 

Du kan också använda verktyg för att övervaka antalet och kvaliteten på dina externt länkade sidor samt deras ankartexter.