Innehåll
21 October - 2023

Hur mycket kostar en hemsida 2023?

Att ha en hemsida är avgörande för företag av alla storlekar. Men hur mycket kostar en hemsida att bygga och underhålla 2023? Som med det mesta i livet är svaret: att det beror på. Med olika faktorer som bidrar till den totala kostnaden kan det vara utmanande att bestämma den exakta prislappen för din hemsida.

Den här guiden kommer att leda dig genom nyckel-elementen som påverkar kostnaderna, och visar vad olika delar i ett webbprojekt kostar. Med den informationen hoppas vi på att kunna hjälper dig att fatta välgrundade beslut för bästa investering.

Från domänregistrering och webbhotell till design och funktionalitet, vi kommer att utforska varje aspekt av webbplatsskapandet i detalj. Dessutom kommer vi att diskutera rollen för webbutvecklare och designers, såväl som kostnaderna för e-handelswebbplatser för småföretag, SEO och marknadsföring.

I slutet av den här artiklen har du en tydlig förståelse för vad du kan förvänta dig när det kommer till kostnaderna kring utveckling av en ny hemsida.


Viktiga takeaways

 • Kostnader inkluderar hosting, grafisk design, webbutveckling, anpassade funktioner och sökmotoroptimering.
 • Kostnadsöverväganden inkluderar anställning av frilansare kontra byråer samt regionala skillnader fmellan olika företag.
 • Tips för att minska kostnaderna innebär noggrann planering av alternativ som gratis CMS och investeringar i löpande underhåll.

Kostnadsfaktorer

En mängd faktorer bidrar till att bestämma kostnaderna. Det är viktigt att alltid göra en projekt- och behovsanalys för man påbörjar arbetet med utveckling av en ny hemsida. På så vis kan man minska den totala investeringen och ger projektteamet rätt förutsättningar att kunna leverera maximal ROI.

Några av de viktigaste faktorerna som påverkar kostnaderna inkluderar:

 • Hosting
 • Design och layout
 • Webbutveckling
 • Tredjepartsintegrationer
 • Sökmotoroptimering
 • Support och underhåll

Var och en av dessa komponenter spelar en avgörande roll i den totala kostnaden för att bygga en hemsida och de kan variera avsevärt beroende på de specifika kraven för projektet. Att förstå dessa faktorer hjälper till att fatta välgrundade beslut och prioritera viktiga aspekter av din webbplats under budgetplaneringen.

Det är också viktigt att ha en budget för sin hemsida så man redan i stadiet när man pratar med olika företag har en uppfattning kring hur mycket man är berädd att investera. Ett webbprojekt går att bygga på flera olika sätt och genom att fastställa en budget redan från början är det lättare att avgöra vilken väg som är rätt.

Men på samma vis som med många andra delar så går det inte att förvänta sig samma resultat för de som lägger 50.000 kr på sin hemsida gemförst med de som spenderar 500.000 kr. Att ta hänsyn till kostnaderna i varje steg av processen hjälper till att skapa en exakt uppskattning av kostnaden för att skapa din hemsida.

Det är också viktigt att ha en grundlig kravbeskrivning till projektet för att olika företag ska kunna lämna anbud som omfattar samma delar och deras offerter går att gemföra mellan varandra.


Tips!
Be företag som lämnar offerter på ett projekt att i detalj beskriva hur de tänkt lösa projektet och de olika delarna. Det gör det lättare för dig att se och förstå vad det är som kommer att ingå i det slutgiltiga projektet.

Hosting

Webbhotell och dedikerade server miljöer är en viktig komponent på för alla hemsidor, eftersom det handlar om att lagra hemsidans innehåll och göra det tillgängligt för användare över hela världen. 

Det finns fyra primära lösningar:

 1. Delad hosting
 2. Dedikerad hosting
 3. Molnvärd
 4. VPS-värd

Kostnadsintervallen för hosting ligger mellan 1000 kr och 10000 kr per år, med ökad kostnad som krävs för hemsidor med hög trafik eller ökad driftsäkerhet.

Hemsidor med ett månatligt antal besökare som överstiger 100 000 anses ha hög trafik. Med tanke på att de billigare webbhotellen kanske inte hanterar en så stor mängd besökare, kan det vara bättre att uppgradera till en mer anpassad serverstruktur när hemsidan ökar i popularitet. 

Att börja med ett baspaket är lämplig för en mindre hemsida, men tänk på att kostnaderna kan öka när din hemsida växer och lockar mer besökare.


Domän

Det första steget i att skapa en hemsida är att säkra ett domännamn, som fungerar som din hemsidas unika identifierare i den digitala världen.

Domännamn finns i olika former, till exempel:

 • .se
 • .nu
 • com
 • .org
 • .net
 • .eu

Kostnaden för domänregistrering varierar vanligtvis från cirka 100 kr till 300 kr per år, vilket läggs till den totala kostnaden för att skapa hemsidan. 

Premiumdomäner som innehåller populära sökord kan dock sälja för tusentals kronor, vilket avsevärt påverkar kostnaderna, men kan vara värt investeringen om domänen på ett tydligt vis illustrerar hemsidans syfte och på så vis också ökar total ROI för projektet.

Att välja ett domännamn involverar olika faktorer, inklusive:

 • Beskrivande förmåga
 • Lätt att komma ihåg
 • Lätt att skriva
 • Kortfattad
 • Undvikande av förkortningar, akronymer och numeriska tecken
Rätt val av domännamn bidrar inte bara till din hemsida trovärdighet utan spelar också en roll i sökmotoroptimering (SEO), vilket hjälper till att driva mer trafik till din siten.


Säkerhetsfunktioner och Secure Sockets Layer (SSL-certifikat)

SSL-certifikat är avgörande för hemsidans säkerhet. De krypterar data mellan din hemsidan och användare, vilket säkerställer integritet och bygger förtroende. Kostnaderna varierar beroende på säkerhetsnivåer och validering. SSL är avgörande för säkra anslutningar och webbplatsintegritet.

Säkerhet bör vara högsta prioritet för alla webbplatser, eftersom det är viktigt för att skydda både dina kunders personliga information och ditt företags rykte. En av de viktigaste säkerhetsfunktionerna för en hemsida är ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer), som tillhandahåller en krypterad anslutning för att säkerställa säkerheten för användardata. 

SSL-certifikat kan variera i kostnad från gratis till cirka 2500 kr per år, beroende på vilken skyddsnivå som krävs och vem som är leverantören. Att köpa ett högkvalitativt SSL-certifikat är fördelaktigt eftersom det inte bara skyddar dina kunders känsliga information utan också ökar din hemsidas SEO-ranking.

Här är fördelarna med att investera i ett SSL-certifikat:

 • Skyddar dina kunders känsliga information
 • Ökar din hemsidas SEO-ranking
 • Förbättrar din hemsidas synlighet
 • Leder mer trafik till din webbutik


Design och layout

Utformning av grafisk layout (User Interface, UI), en bra användarupplevelse (User Experiance, UX) och en bra kund upplevelse (Customer Experiance, CX) spelar en viktig roll för att bestämma den totala kostnaden för webbutveckling.

När det kommer till design har du två huvudalternativ: att använda en gör-det-själv tjänst eller att anlita en byrå. Gör-de-själv-tjänsterna kostar vanligtvis mellan 1000 kr och 5000 kr per år, och erbjuder en kostnadseffektiv lösning för företag med en stram budget.

Men om du letar efter ett mer professionellt resultat med unik design och upplevelse som hjälper ditt företag att växa kan en professionell byrå vara ett mycket bättre alternativ. Professionella byråer tar vanligtvis ut ett timpris som sträcker sig från 750 kr till 1500 kr per arbetstimme eller ett fast pris för det totala projektet.

Designens komplexitet är en av de primära faktorerna som påverkar den slutliga kostnaden. En enkel, minimalistisk design eller färdiga mallar kommer i allmänhet att vara billigare än mer avancerade och grafisk lockande designer helt anpassad efter er grafiska profil och känslan ni vill förmedla genom hemsidan.

Dessutom kan en design med anpassat användargränssnitt förbättra hastigheten, användbarheten och användarupplevelsen, men leder generellt till högre kostnader.


Upptäcktsfas

Upptäcktsfasen kickstartar webbutveckling, definiera mål, målgrupp och projektomfattning. Detta avgörande planeringsskede, som omfattar forskning och detaljerad projektplanering, utgör grunden för framgång.


UI/UX-design

Användargränssnitt (UI) och User Experience (UX) design är avgörande element för att skapa en visuellt tilltalande och användarvänlig hemsida. UI-design fokuserar på estetik och layout, vilket säkerställer en visuellt tilltalande presentation av ditt innehåll. 

UX-design, å andra sidan, handlar om att förbättra användarens interaktion med din hemsida för att ge en sömlös och tillfredsställande upplevelse. Dessa designelement påverkar hur besökare interagerar med din hemsida, vilket påverkar deras uppfattning och tillfredsställelse.


Responsiv design

Responsiv design säkerställer att din hemsida ser ut och fungerar utmärkt på alla enheter, anpassade till olika skärmstorlekar och upplösningar. Det är avgörande i vår mobilcentrerade värld att tillhandahålla en konkrvent och användarvänlig upplevelse på alla enheter.


Interaktiv multimedia

Interaktiva multimediaelement som animationer, videor och formulär förbättrar användarengagemang och informationsleverans på din hemsida. Valet beror på ditt innehåll och din målgrupp, med implementeringen varierar i komplexitet.


Webbutveckling

Funktionerna på en hemsida hänvisar till interaktiva multimediaelement, databaser och innehållshanteringssystem (CMS). 

Komplexiteten hos dessa funktioner kan ha en betydande inverkan på den totala kostnaden. Till exempel kan interaktiva multimediaelement så som bild, ljud, animeringar och video variera från 2500 till 100.000 kr, beroende på komplexiteten.

Att utveckla en funktionsspecifik portal med ett dedikerat syfte för besökarna utöver att enbart sprida information om företaget kan öka kostnaden med 100.000 - 500.000 kr. Samtidigt kan särksilda CMS-integration och tillägg öka priset med allt från 25.000 kr till 100.000 kr.

Genom att noggrant tänka på de funktioner som behövs kan du prioritera nyckelelement och fördela din budget effektivt. Tänk på att ju fler komplexa funktioner desto mer kommer kostnaderna öka, men de kan också förbättra användarupplevelsen och göra din siten mer engagerande och effektiv för att uppnå dina affärsmål.


Content Management System (CMS)

CMS förenklar innehållshanteringen och erbjuder ett lättanvänt gränssnitt för uppdateringar utan teknisk expertis. Alternativen varierar från plattformar med öppen källkod som WordPress till anpassade lösningar, var och en med distinkta funktioner och flexibilitet.


Databasintegration och optimering

Databasdesign är en hörnpelare när man bygger en site. Det är avgörande, särskilt för att hantera omfattande data som användarprofiler och produktkataloger.  Bra databasdesign förbättrar funktionaliteten, vilket säkerställer sömlösa användarupplevelser.


Systemanpassning

Systemanpassning skräddarsyr din webbplats efter dina exakta affärsbehov och införlivar programvara från tredje part genom API:er. Kostnaderna varierar med anpassningskomplexiteten, en viktig faktor för företag med distinkta krav.


Innehåll

Antalet webbsidor påverkar struktur och innehåll, som innehåller olika information som produktlistor och blogginlägg. 

Kostnaderna för att skapa och designa sidan beror på kvantitet och komplexitet, vilket kräver strategisk planering för en sammanhållen, engagerande användarupplevelse.


E-handel

För företag som vill sälja produkter eller tjänster online är kostnaderna för e-handelswebbplatser en viktig faktor. Utveckling av e-handelswebbplatser innebär ytterligare kostnader relaterade till betalningshantering, säkerhetsfunktioner och tredjepartsintegrationer. 

Att förstå dessa kostnader och deras inverkan på din totala utvecklingsbudgeten kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut och optimera din investering i en e-handelsplattform.

Det här avsnittet fördjupar sig i de primära kostnaderna för utveckling av e-handelswebbplatser, inklusive:

 • Betalningshanteringsavgifter
 • Säkerhetsfunktioner som SSL-certifikat
 • Tredjepartsintegrationer som ökar din webbutiks funktionalitet och användarupplevelse.

Avgifter för betalningshantering

Avgifter för betalningshantering är en viktig aspekt av kostnaderna för e-handelswebbplatser, eftersom de gör att du kan acceptera betalningar från kunder på ett säkert sätt. Dessa avgifter debiteras vanligtvis av betalningsprocessorer för att tillhandahålla de tjänster som krävs för att underlätta transaktioner mellan dina kunder och ditt företag. 

Betalningshanteringsavgifter varierar vanligtvis från 1,5 % till 3,5 % av det totala transaktionsbeloppet.


Tredjepartsintegrationer

Tredjepartsintegrationer kan avsevärt förbättra funktionaliteten, men de kan också öka den totala kostnader. 
Dessa integrationer kan inkludera appar och plugins för frakt, marknadsföring och integration av sociala medier, vilket kan hjälpa till att effektivisera din verksamhet och optimera kundupplevelsen.

Kostnaden för tredjepartsintegrationer kan variera beroende på typen och komplexiteten av integrationen, allt från 5000 kr - 100.000 kr. Att utvärdera de integrationer som behövs och prioritera de viktiga kan hjälpa dig att hantera din budget effektivt och säkerställa investeringar i funktioner som bidrar mest till ditt företags framgång.

Det finns flera olika externa tjänster som går att integrera via REST-API för att öka funktionaliteten eller koppla ihop dessa för att flytta information mellan den egna hemsidan och den externa tjänsten. Det är även möjligt att bygga ett eget REST-API för att kunna erbjuda samma funktionalitet mot andra tjänster.

Kostnaden baseras dels på de externa tjänsternas kostnad för att få tillgång till en viss integration men också själva utvecklingskostnaden för att implementera integrationen i projektet.


Sökmotoroptimering

Utöver utvecklingskostnaderna är det viktigt att ta hänsyn till de löpande kostnaderna för sökmotoroptimering (SEO) och marknadsföring. 

Dessa utgifter kan inkludera SEO på och utanför sidan, skapande av innehåll och onlineannonsering, som alla spelar en avgörande roll för att driva trafik till din webbplats och engagera besökare.

Det här avsnittet reder ut de primära SEO- och marknadsföringskostnaderna, inklusive kostnader kopplade till sökmotorer, skapande och distribution av innehåll och marknadsföring av en hemsida via sociala medier och onlineannonsering.


On-page och off-page SEO

SEO på och utanför sidan är avgörande för att förbättra synlighet och ranking på sökmotorernas resultatsidor. 

On-page SEO
innebär att optimera innehållet och strukturen på din hemsidan, inklusive element som titeltaggar, metabeskrivningar och webbadresser.

Off-page SEO
, å andra sidan, fokuserar på att bygga relationer och öka synlighet genom taktik som länkbyggande och gästbloggning. 

Både on-page och off-page SEO-insatser är avgörande för att få fler besökare. Att investera i en robust SEO-strategi som kombinerar både on-page och off-page optimering säkrar en konkurrenskraftig position och främjar fortsatt tillväxt.


Content marketing

Skapande och marknadsföring av innehåll (aka content marketing) är oumbärliga för att generera webbplatsstrafik och engagera besökare. 

Högkvalitativt, relevant innehåll hjälper inte bara till att attrahera och behålla en publik, utan spelar också en viktig roll för att bygga varumärkeskännedom, etablera förtroende och skapa en positiv kundupplevelse.
Innehåll kan vara en företagsblogg, videor eller poddsändningar och e-böcker. Var och en med sina egna unika fördelar och utmaningar.

Kostnaderna för att skapa innehåll och marknadsföring kan variera avsevärt beroende på typen av innehåll, projektets komplexitet och de resurser som krävs. 


Sociala medier och onlineannonsering

Att använda sociala medier och onlineannonsering kan hjälpa till att öka din hemsidas synlighet, bredda din räckvidd och generera fler leads för ditt företag. Plattformar som Facebook, Instagram och Google Ads erbjuder en mängd olika annonseringsalternativ som kan skräddarsys för dina specifika mål och målgrupp.

Kostnaderna förknippade med sociala medier och onlineannonsering kan variera beroende på plattform, annonsformat och inriktningsalternativ. Strategisk planering och noggrann övervakning av dina annonskampanjer gör att du kan optimera dina annonseringsutgifter och garanterar maximal avkastning på investeringen från dina marknadsföringsinsatser.


Support och underhåll

Löpande support och underhåll är avgörande för en säker, uppdaterad och funktionell hemsida. Dessa tjänster omfattar buggfixar, säkerhetsuppdateringar, prestandaoptimering, innehållsuppdateringar och teknisk support, vilket alla förhindrar sårbarheter och föråldrat innehåll.

Kostnaderna för löpande support och underhåll kan variera beroende på komplexiteten på din hemsida och de specifika tjänster som krävs. Generellt sett är kostnaden för löpande support och underhåll en bråkdel av kostnaden för den inledande webbplatsutvecklingen.

Dessa kostnader kan variera från 1000 kr till tiotusentals kronor per år, beroende på komplexiteten och det specifika underhåll som krävs.

Regelbundet underhåll kan också hjälpa:

 • Skydda din webbplats från säkerhetshot
 • Ta itu med prestandaproblem
 • Skydda din investering
 • Bevara ditt rykte online


Anställa en byrå

En väldesignad hemsida är avgörande för små företag och det kan finnas flera ekonomiska fördelar med att anlita en byrå även om kostnaderna för projektet ökar i relation till att göra arbetet själv eller anlita en frilansare.

Byråer har specialiserade team med expertis inom olika områden så som grafisk deisgn, programmering och sökmotoroptimering. Denna expertis säkerställer en effektiv och tilltalande hemsida. Byråer erbjuder samtidigt en kostnadseffektiv lösning i relation till att anställa egen personal med rätt kompetens vilket sparar företag pengar på löner och utbildning. 

De ger också skalbarhet och löpande support, vilket gör att småföretag kan fokusera på sin kärnverksamhet medan växer med deras behov. 

Kort sagt, att anlita en byrå ger småföretag kompetens, kostnadseffektivitet och skalbarhet, vilket leder till en stark onlinenärvaro och affärsframgång.


Projektteam

I ett projektteam finns det en rad olika nyckelroller som tillsammans hjälps åt för att skapa ett framgångsrikt webbprojekt. Dessa roller inkluderar vanligtvis grafiker, programmerare, innehållsskapare, seo-experter och projektledare. Där var och en spelar en avgörande roll i processen.

Grafiker ansvarar för att skapa visuellt tilltalande och användarvänligt gränssitt. De säkerställer att hemsidan upprätthåller varumärkesidentitet och erbjuder en intuitiv upplevelse.

Programmerare, å andra sidan, hanterar de tekniska aspekterna och gör designen till liv genom kodning. Deras expertis säkerställer att hemsidan fungerar och är kompatibel med olika enheter och webbläsare.

Innehållsskapare bidrar genom att skapa övertygande och relevant innehåll som engagerar besökare och kommunicerar företagets budskap effektivt.

SEO-experter säkerställer att hemsidan uppfyller de krav som ställs för att vara synlig på sökmotorer för relevanta nyckelord och att sidorna ligger i linjer med de riktlinjer som finns för att sökmotorerna ska veta vad sidan handlar om.

Projektledaren övervakar hela processen och säkerställer att deadlines hålls, kommunikationen flyter smidigt och projektet håller sig på rätt spår.

Det här samarbetet är viktigt för ett framgångsrikt projekt eftersom den kombinerar kreativ design, teknisk kompetens, övertygande innehåll och effektiv projektledning för att skapa en sammanhållen onlinenärvaro som resonerar med målgruppen och driver affärstillväxt.


Prisexempel

För att hjälpa dig att bättre förstå kostnaderna i samband med webbutveckling, låt oss ta en titt på några verkliga exempel. Populära webbplatser som:

Amazon:
Initialt beräknades ha haft en utvecklingskostnad mellan 500.000 och 1.500.000 kr.

Facebook:
Initialt beräknades ha haft en utvecklingskostnad mellan 500.000 och 800.000 kr.

Även om din egen hemsida kanske inte kräver samma investeringsnivå som dessa branschjättar, är medvetenhet om de olika kostnadspåverkande faktorerna och åtföljande budgetplanering av största vikt.


Tips för att minska kostnaderna

Många företag strävar efter att minska kostnaderna och det finns olika strategier för att hålla utgifterna inom budget. Noggrann planering och prioritering av funktioner hjälpa dig att fördela din budget effektivt och säkerställa att du investerar i de viktigaste aspekterna av hemsidan.

Överväg kostnadseffektiva alternativ som gratis plattformar för hosting, CMS eller frilansare som kan hjälpa till med mindre eller enklare projekt. Faktum är att många små företags hemsidor skapas med dessa billigare alternativen.


Sammanfattning

Utvecklingskostnader variera avsevärt beroende på en mängd olika faktorer, inklusive domännamnsregistrering, webbhotell, design och anpassning, funktionalitet och löpande underhåll och support. Genom att förstå dessa faktorer och deras inverkan på den totala budgeten kan du fatta välgrundade beslut och optimera din investering.

Även om det kan vara en betydande investering att skapa en professionell hemsida av hög kvalitet, är det viktigt att komma ihåg att en väldesignad och funktionell hemsida är ett ovärderligt verktyg för att marknadsföra ditt företag och engagera sin målgrupp. 

När man noggrant övervägt kostnaderna och utforskat kostnadseffektiva alternativ, kan man skapa en hemsida som möter ens behov och driver fortsatt tillväxt till företag.


Frågor och svar

Hur mycket kostar en hemsida per månad?

I genomsnitt kan du förvänta dig att betala runt 500 - 3000 kr per månad för en webbhotell eller dedikerad servermiljö.


Hur mycket kostar en hemsida för ett företag?

Den genomsnittliga kostnaden för att bygga en hemsida för ett litet företag är vanligtvis runt 20.000 till 100.000 kr och 150.000 - 300.000 kr för större företag med mer behov av integrationer, med en initial kostnad på omkring 20.000 - 50.000 kr och en löpande kostnad på omkring 500 - 1500 kr per månad för drift och underhåll.

Kostnaderna kan ökar avsevärt för specialbyggda portaler, SaaS applikationer eller webbplatser som har särskilda integrationsbehov via API från externa tjänster.


Hur mycket kostar en one-page hemsida?

I genomsnitt kostar en one-page hemsida 10.000 - 15.000 kr för grundläggande design och installation, med en löpande kostnad på cirka 500 kr per månad för drift och underhåll.

Mer komplexa konstruktioner och anpassningar kan kräva en högre förhands kostnad upp mot 50.000 kr, med en löpande kostnad på 1.000 kr per månad.


Vad anses vara en professionell hemsida?

En professionell hemsida är en som uppmuntrar nya kunder att vidta åtgärder och har egenskaper som högkvalitativ design, korrekt och konkrvent varumärke och en positiv användarupplevelse.